Stephen O’Brien a informat Consiliul de Securitate că, anul trecut, ONU a transmis 113 solicitări Guvernului sirian de a aproba convoaie umanitare, dar numai 10 la sută dintre acestea au primit permisiunea de a livra ajutoare.
Alte 10 la sută au primit acordul în principiu al Guvernului sirian, dar nu au putut continua din cauza lipsei aprobării finale sau lipsei securității, în timp ce ONU a amânat alte 3 la sută din cauza lipsei securității.
O’Brien a precizat că restul de 75 la sută dintre cererile de acordare a asistenței umanitare au rămas fără răspuns.
„Această lipsă de acțiune este inacceptabilă”, a afirmat el. „Impactul pe teren este tangibil: în 2013, am ajuns la circa 2,9 milioane de persoane prin mecanismul convoaielor inter-agenții, dar numai 620.000” în 2015, a precizat oficialul ONU.
ONU a apreciat că, în total, 13,5 milioane de persoane din Siria au nevoie de ajutor umanitar, față de 1,3 milioane în 2014.
„Chiar și după agravarea situației și a provocărilor continue privind accesul, angajații umanitari din Siria rămân în continuare și livrează ajutor, adesea cu mari riscuri personale”, a afirmat O’Brien.
El a precizat că în 2015 aproape 6 milioane de persoane au primit mâncare lunar, aproape 16 milioane au primit asistență medicală, 6,7 milioane au primit sprijin privind asigurarea apei și produselor de igienă, iar 4,8 milioane au primit bunuri de bază pentru gospodărie.
„Dați-mi voie să fiu clar: suferința continuă a oamenilor din Siria nu este vina organizațiilor și personalului umanitar”, a subiniat O’Brien. „Este eșecul ambelor părți și al comunității internaționale, care au permis acestui conflict să dureze prea mult”, a adăugat el.
Războiul civil a fost declanșat de reprimarea violentă de către forțele siriene a unei mișcări pro-democrație, la începutul lui 2011. Militanții grupării Stat Islamic au profitat de haos pentru a ocupa teritorii în Siria și Irak, iar circa 4,3 milioane de sirieni au fugit din țară. Potrivit ONU, cel puțin 250.000 de persoane au fost ucise.